piątek, 30 sierpnia 2013

GRUSZKI W MIODZIE I BIAŁYM WINIE Z SEREM GORGONZOLA.


Deser z kategorii tych ,,zdrowszych'', o dość nietuzinkowym połączeniu smaków.

S k ł a d n i k i :
(wg przepisu na 6-8 porcji, wg. mnie - na jedną)

2 łyżki oliwy,
2 gruszki, nieobrane , z gniazdami nasiennymi,
3 łyżki białego wina (w oryginale wino Marsala),
2 łyżki miodu,
50g połówek łuskanych orzechów włoskich,
ok. 70g sera gorgonzola w temp. pokojowej.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, gruszki kroimy w ósemki, tzn. najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na pół. 
Podsmażamy gruszki na oliwie z każdej strony. W tym samym czasie w kubku możemy zmieszać ze sobą wino i miód.
Gry gruszki będą już podsmażone dodajemy na patelnie winno-miodową mieszankę, żeby pogotowała się razem z gruszkami. Zbrązowiałe przekładamy na talerz. 
Do pozostałego na patelni sosu wrzucamy orzechy i podgrzewamy je około dwóch minut. 
Lepkie od sosu orzechy nakładamy obok gruszek, wszystko możemy polać tym, co pozostało na patelni. Na koniec dokładamy gorgonzolę, która wspaniale dopełni cały smak. :) 






XOXO


UDAŁO SIĘ ! JESTEM W FINALE! 
Oczywiście dzięki Wam!
Jeżeli chcecie pomóc mi wygrać główną nagrodę, kliknijcie w TEN LINK:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=510453592374942&set=a.510453585708276.1073741832.341661162587520&type=3&theater , a pod zdjęciem, które się otworzy kliknijcie: ,,Lubie to!''
Będę Wam bardzo wdzięczna!

6 komentarzy:

  1. Zapraszam na mojego bloga nowy post, można zadawać mi różne pytania a ja w następnym poście na nie odpowiem oto link: http://follower-of-fashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda:)

    http://freshisyummy.blogspot.com/2013/08/wrecking-ball.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten deser brzmi znakomicie! :)
    www.blond-yasmin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś mi ochoty na ten deser ;)

    będę musiała go wypróbować ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://mojezycieipasje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń