czwartek, 8 sierpnia 2013

ICED ORANGE COFFEE!


Mrożona kawa to dla takiego kawopijcy jak ja zbawienie przy temp. 30 stopni. Jeszcze do niedawna niewiele osób miało pojęcie jak przyrządzić ją w domu. Dopiero reklama Jacobs z Magdaleną Różczką w roli głównej pokazała nam jakie to proste. Fakt, przepis z reklamy był banalny...ale nie do końca mi odpowiadał, głównie ze względu na tak dużą ilość mleka. Postanowiłam przygotować mniej mleczną i jednocześnie smakową wersje mrożonej kawy.
(Wspomniany w przepisie likier Cointreau jest często używany jako dodatek do ciast i deserów, warto mieć go w domowym barku.)

S k ł a d n i k i :

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
pół szklanki mleka,
pół szklanki zimnej wody,
4 łyżeczki miodu,
4 łyżeczki likieru Cointreau (lub innego pomarańczowego likieru),
bita śmietana,
starta czekolada, mleczna lub gorzka - wedle życzenia! 


Wsypujemy do szklanki dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewamy mlekiem. Energicznie mieszamy i dolewamy zimnej wody. Kiedy wszystkie granulki kawy się rozpuszczą dodajemy miód i likier Cointreau. Mieszamy. Dekorujemy szklankę bitą śmietaną i startą czekoladą.



XOXO



Zapraszam do polubienia Oligatorki na facebooku: https://www.facebook.com/oligatorka

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Taką to tylko w Wolsztynie podają! Musicie przyjechać! ;*

      Usuń
  2. Niestety mleko i likier odpada :( Takie jest właśnie życie chorowitka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wracam w poniedziałek do Wolsztyna na szczęście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój przyjaciel przygotowuje idealną mrożoną kawę w blenderze, dodając jeszcze kostki lodu. Za pomocą blendera tworzy się taka fajna pianka ;)

    + obserwujemy?

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zbieg okoliczności.Czytając Twojego bloga pije mrożoną kawe :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyborna kawa! A najlepsza, gdy sama Oligatorka ją przygotuje :D <3
    D.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mrożoną kawę pokochałam w ubiegłym roku :) chętnie wypróbuje Twój przepis :) dziękuje!

    OdpowiedzUsuń