Mam dla Was najszybsze babeczki jakie udało mi się stworzyć. Połączenie dość klasyczne, waniliowe ciasto z dodatkiem cynamonu i śmietankowy budyń.
Składniki:
CIASTO:
125g mąki,
125g bardzo miękkiego masła,
125g cukru, może być brązowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
kilka łyżek mleka,
125g bardzo miękkiego masła,
125g cukru, może być brązowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
kilka łyżek mleka,
1,5 łyżeczki cynamonu,
KREM:
Na ilość ciasta jak powyżej opakowanie budyniu śmietankowego,
Pół kostki masła.
Miksujemy ze sobą na gładką masę wszystkie składniki oprócz mleka. Dolewamy mleko i miksujemy jeszcze raz. Do papilotek nakładamy po dwie łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 25min.
Babeczki będą stygnąć, a my zabieramy się za krem.
Gotujemy budyń dokładnie tak, jak na opakowaniu.
Po wystygnięciu miksujemy z połową kostki masła, aby zapobiec ,,skorupce''.
Nakładamy na ostygnięte już ciasto. Łatwizna?
*Ja udekorowałam babeczki perłowymi pisakami Dr. Oetker`a. ;)
XOXO
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń