czwartek, 30 maja 2013

Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami.

Zainspirowana przepisem naszego polskiego projektanta Dawida Wolińskiego na razowy makaron z suszonymi pomidorami postanowiłam przygotować własną i urozmaiconą wersję. Takie danie to świetne rozwiązanie na odzyskanie sił witalnych po ciężkim dniu, co najważniejsze możemy zjeść je z czystym sumieniem bo wszystkie składniki są zdrowe, a ostra papryczka przyspiesza naszą przemianę materii.



S k ł a d n i k i :
(na dwie porcje)

mała garść makaronu razowego 
ok. 10 krewetek tygrysich - obranych!!!
mała garść pestek słonecznika
mała garść pestek dyni
5 cząstek suszonych pomidorów
szczypta ostrej papryczki (u mnie jest to suszone peperoncini)
dwie łyżki mleka
dwie łyżki wytrawnego prosecco - opcjonalnie




Makaron gotujemy na al dente, ale żeby nie wystygł jednocześnie na drugim palniku na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła lub oliwy z oliwek wrzucamy krewetki. Kiedy krewetki się zarumienią  dorzucamy ostrą papryczkę i posiekane suszone pomidory. Podlewamy to mlekiem i prosecco. Na sam koniec dosypujemy pestki. 
Ugotowany i odcedzony makaron dzielimy na dwie porcje i nakładamy do misek. Tak samo dzielimy zawartość patelni i układamy na makaronie. Proste? A jakie smaczne! 






XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...