środa, 23 lipca 2014

Let's eat... Spaghetti with chanterelle mushrooms, zucchini and smoked salmon.


Nie wiem czy też tak macie, że cały rok czekacie na ten rarytas jakim są kurki?
Ja absolutnie tak mam, a kiedy już się pojawiają nie potrafię się od nich oderwać i wynajduję wciąż nowe przepisy. Najbardziej smakuje mi danie, na które nie potrzebujecie przepisu :) - pieczone ziemniaczki polane kurkami w śmietanie... 
Ale dziś mam dla Was pomysł na makaron z kurkami, cukinią i wędzonym łososiem.

S k ł a d n i k i :
(na 1 porcję)

kilka nitek razowego makaronu
gruby plaster cukinii, o grubości ok. 3cm
1 mała dymka
kawałek wędzonego łososia o wymiarach ok. 3cm/3cm
garstka opłukanych kurek
1 łyżka śmietan 12%
1 łyżka jogurtu greckiego
kawałek parmezanu do starcia na koniec

olej lub oliwa do smażenia


Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulkę. Kiedy się zarumieni i zacznie pachnieć dokładamy wędzonego łososia i smażymy aż zobaczymy, że jego kolor zmienił się na jasno różowy. Następnie na patelnię dokładamy startą na tarce o grubych oczkach cukinię i pokrojone na małe kawałki kurki. Musimy chwilę odczekać i możemy dodać śmietanę i jogurt. Łopatką mieszamy wszystko, możemy przykryć patelnię i zostawić na chwilę na małym ogniu, żeby mieć pewność, że grzyby nie są surowe.

Ugotowany i odcedzony makaron układamy w gniazdko (kwestia estetyczna, nie smakowa :)).
Do środka wlewamy naszą miksturę z patelni i posypujemy startym parmezanem.

Już Wam ślinka cieknie?:)



XOXO

5 komentarzy:

  1. Kooooooocham kurki :D Ostatnio cały czas je kupuję i nie zamierzam przestawać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki i czekam na nie, jak wszyscy ich smakosze. Na szczęście czasem w Intermarche można kupić mrożone już po sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale cudne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...