środa, 13 sierpnia 2014

Let's eat... blackberry's and white chocolate's tart on the millet's dough.



Czyli nic innego jak tarta na jaglanym spodzie z jeżynami i kremem z białej czekolady. Wiem, że mówienie sobie, że istnieją zdrowe słodycze, to jeden wielki mit... ale na pewno istnieją zdrowsze niż te w pośpiechu kupione w sklepie, które leżały od bardzo dawna. (Nie ukrywam, że dużo silnej woli kosztuje mnie nie uleganie im.) Żeby ujarzmić pokusę, wykorzystać najlepsze letnie owoce - jeżyny i znaleźć okazję żeby bezkarnie zjeść krem z białej czekolady powstał przepis na tartę na jaglanym spodzie - co wyklucza obecność mąki!
Kwaśne jeżyny, miękki, słodziutki krem z nutą likieru pomarańczowego i twardy kaszkowaty spód... nawet mój tata zjadł! Chociaż dopiero po konsumpcji dowiedział się o składzie... ale ciiiii! :)

S k ł a d n i k i :

SPÓD:
masło do wysmarowania formy

szklanka suchej kaszy jaglanej
dwie szklanki wody
 2 jajka
2 łyżki cukru pudru

KREM:
tabliczka białej czekolady
250g serka mascarpone
50 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

ok. dwie garści jeżyn do dekoracji

Formę wysmarowujemy masłem/margaryną. Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut - do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Do lekko wystudzonej kaszy wbijamy jajka i dosypujemy dwie łyżki cukru pudru.
Ciasto wyrabiamy ręką, albo drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. 
Wykładamy na formę i wygładzamy wilgotną dłonią.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 40 minut.

W tym czasie w kąpieli wodnej, ew. w mikrofali rozpuszczamy czekoladę. Do ciepłej czekolady dodajemy serek mascarpone i mieszamy tak długo aż się rozpuści i składniki stworzą gładką masę. Dolewamy likier i jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy na upieczony i ostudzony spód. Wygładzamy łyżką. Na wciąż miękkim i ciepłym kremie rozrzucamy jeżyny.







XOXO

4 komentarze:

  1. Widzę, że nie tylko mi się dzisiaj zachciało tarty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia! uwielbiam zdjęcia jedzenia. TAKIE zdjęcia jedzenia. :) a tarta musiała być cudowna! niedługo będę mieszkać w mieszkaniu gdzie WRESZCIE będzie można piec, więc może się pokuszę i zaryzykuję i zrobię i możę nie przypalę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę-to-zrobić.
    Zrobiłam ostatnio tartę jaglaną, ale wyszła okropnie. Teraz widzę lepszy przepis.
    MUSZĘ-TO-ZROBIĆ. Jak najszybciej!
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...