piątek, 22 sierpnia 2014

LET'S EAT... PUFF PASTRY WITH ZUCCHINI, GOAT CHEESE AND SHRIMPS!


Czyli nic innego jak złociste poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione cukinią, kozim serem i krewetkami... posypane świeżą natką pietruszki, której dwie łyżeczki zapewniają nam dzienną porcję witaminy C - w jej naturalnym wydaniu.
Cierpkość koziego sera idealnie przełamuje delikatność kruchutkiego ciasta francuskiego i świetnie współgra z dość mdłą, a jednak mającą swój smak cukinią. 
Ci, którzy nie przepadają za owocami morza, mogą przyrządzić wersję bez krewetek...
Chociaż to one, wcześniej podsmażone na maśle i czosnku nadają całej poduszeczce niepowtarzalny aromat.

S k ł a d n i k i :
(na 4 poduszeczki)

300 g gotowego ciasta francuskiego
pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
4 łyżki koziego sera
12 krewetek królewskich
2 ząbki czosnku
łyżka masła do smażenia
oregano
tymianek
zioła prowansalskie

jajko

garść posiekanej, świeżej natki pietruszki

Krewetki obieramy, jeśli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy masło i wyciskamy czosnek... wrzucamy krewetki i smażymy aż zmienią kolor na jaśniejszy.
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i dzielimy na cztery równe kwadraty.
Na środku każdego z nich układamy po około łyżce pokrojonej w kostkę cukinii. Kiedy krewetki już się usmażą nakładamy po trzy na jedną porcję. Możemy je polać czosnkowym roztopionym masłem, które zostało na patelni. Na każdą z porcji nakładamy jeszcze po łyżce koziego serka.
Posypujemy szczyptą oregano, tymianku i ziół prowansalskich.
Chwytamy za przeciwległe końce i sklejamy je ze sobą. Tę samą czynność powtarzamy z drugą parą... I tak u każdej z poduszeczek, aż zaczną one przypominać prześcieradło, które nasze babcie zwijały kiedy nosiły w nim pranie. 

Sklejone poduszeczki układamy na papierze do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pędzlem, lub widelcem każdą poduszeczkę. Inaczej ciasto nie nabierze takiej kruchości, ani złocistego koloru.

Poduszeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu posypujemy je świeżą natką pietruszki...
... i wsuwamy póki ciepłe ! :)





XOXO

4 komentarze:

  1. Zglodnialam! Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają, choć ja ciasto francuskie uwielbiam ze szpinakiem :)
    kejtifashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami !! :D Ja kupuję czasami ze szpinakiem w Lidlu podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wegetarianka, wiec zjadlabym bez krewetek, ale spróbuje na pewno :)

    effiesdress.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...