poniedziałek, 29 września 2014

TART WITH CHESTNUT CREAM, PEARS AND CRANBERRIES.

A więc to już... nadszedł czas, żeby spakować walizki i po raz pierwszy, naprawdę, wyfrunąć z gniazda... :)
Wyjazd na studia tylko zmotywował mnie, żeby stworzyć dla swoich rówieśników nowy cykl, ale o tym już niedługo.
Póki co, mam dla Was przepis na absolutnie jesienny (i póki co ostatni przygotowany w moim domowym piekarniku!) wypiek.
Uwielbiam (niestety!) słodycze, ale staram się jeść je zgodnie z porami roku, np. nie przygotuję pieczonych jabłek na wiosnę, ani sorbetu truskawkowego zimą.
Dla mnie nowy rok dopiero się zaczyna, z tej okazji bez skrupułów przygotowałam obłędnie słodką, tartę z niezastąpionym kremem kasztanowym, jednym z najbardziej jesiennych owoców - gruszką i prorokinią chłodnych wieczorów - żurawiną.

S K Ł A D N I K I :

CIASTO:

250 g mąki 
180 g masła
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
50 ml mleka

WIERZCH:

250 g kremu kasztanowego
75 ml rumu
3 gruszki
łyżka brązowego cukru
100 g suszonej żurawiny
lampka czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki żelfixu

Do jednej miski przesiewamy mąkę. Do drugiej wkładamy masło i ucieramy na gładką masę (ręcznie lub mikserem). Dodajemy sól, cukier, żółtko i mleko. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy mąkę.

Z ciasta formujemy kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Blachę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, formując charakterystyczny dla tarty kształt - pozostawiamy wysoki rant.
Na ciasto nakładamy krem kasztanowy i skrapiamy go rumem.
Następnie układamy na tarcie pokrojone w plastry gruszki i posypujemy je brązowym cukrem.
Całość pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.

W tym czasie do rondelka wsypujemy żurawinę, zasypujemy żelfixem i zalewamy winem.
Gotujemy tak długo aż żurawina wszystko wchłonie.

Po wyjęciu tarty z piekarnika posypujemy wcześniej przygotowaną żurawiną.

* Jeżeli po przekrojeniu wystraszycie się, że powstał zakalec - spokojnie - to tylko gruszki puściły sok i ciasto namokło.



XOXO

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...