sobota, 6 października 2012

Czekoladowe cupcakes na kinder party.

No dobra, myślę, że dorośli też nie pogardzą... ;)
Jak to mówią, ,,czekolada nie zadaje pytań, czekolada rozumie'' tak też przypomniałam sobie o przepisie, który znalazłam kiedyś na stronie www.mojewypieki.com  


Podam Wam składniki na ok. 12 cupcakes, ja osobiście robiłam od razu z dwóch porcji.

Ciasto:
110 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki 

Krem:
250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. - Jest to bardzo ważna zasada! Inaczej zakalec murowany.
[Podeprę się przepisem rodem z mojewypieki.com]
Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu ozdobić masą czekoladową, nie musicie wyciskać jej przez rękaw cukierniczy. Wystarczy, że dobrze ugładzicie łyżeczką. Dalsza dekoracja to kwestia gustu, ja znalazłam w szafce niewykorzystane pokłady lentilek ;-).




Czy moje się udały?;> Zobaczymy, dobrałam sobie na sobotni wieczór wspaniałe jury, aby oceniło te czekoladowe piękności.

Zawsze wyznawałam zasadę,
że zemsta najlepiej smakuje na zimno, ale od dzisiaj twierdzę, że cupcakes też!
XOXO

2 komentarze:

  1. O jakie cudne !
    Ja też chcialam zasiąść w jury :)

    http://bestdressedpoland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie! :) chyba skorzystam z tego przepisu :)
    kinderbal! <3

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...