sobota, 20 października 2012

Domowa Masala Chai.

Tak jak Amerykanie goszczą swoich gości winem, tak hindusi za najwyższy trunek upodobali sobie herbatę.
Faktycznie, jest to wersja grzańca dla nieletnich! Chociaż dorośli też nie pogardzą.

Na 6 porcji:

2l wody,
2 łyżeczki imbiru w proszku,
pół łyżeczki kardamonu,
pół łyżeczki goździków,
30g sypanej, mocnej, czarnej herbaty,
30g brązowego cukru,
0.5 l mleka,
15ml miodu.

W rondelku zagotuj wodę z imbirem, kardamonem i goździkami. Zmniejsz ogień i dodaj herbatę, cukier, mleko i miód. Gotuj przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił.
Przecedź herbatę przez sitko do kubków i podawaj gorącą.





Przepis wycięłam kiedyś z miesięcznika In Style.
XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...