niedziela, 10 czerwca 2012

Kocham Cię Polsko!

Jeśli chodzi o patriotyzm to ostatnio zdecydowanie częściej słyszy się narzekania na Polskę, niż pisze ody pochwalne. Różnie lokujemy genezę naszych narzekań, a to we władzy, a to w historii.
Zainspirowana piątkowym programem mojej ulubionej telewizji porannej doszłam do wniosku, że mieszkam w tak popapranym kraju, że nie zamieniłabym go na żaden inny. Widząc całą ekipę skaczącą w rytm dopingującej naszych piłkarzy piosenki zdałam sobie sprawę, że chyba żaden naród nie ma w sobie tyle nadziei co właśnie my, Polacy. Co tam, że drużyna dała plamę, jakaś pani profesor w wąskiej ołówkowej spódnicy wzięła szalik w barwach narodowych i zaczęła nim wymachiwać jak w transie.
Nawet jeśli Kościuszko z Piłsudskim się w grobie przewracają na myśl o tym jak prosto i łatwo prezentować dziś swoją miłość do narodu. Nie musimy przecież stać z chorągwiami na polu bitwy i śpiewać ,,Bogurodzica''. Za to wkładamy śmieszne czapki, malujemy policzki i wyśpiewujemy niewiele znaczące ,,Koko koko!''.
Pomimo nie najlepszego początku rozgrywek grupowych nikt nie pościągał wywieszonych flag. Nikt nie się nie wstydzi. Pewnie wielu zakręciła się łezka w oku kiedy usłyszeli w piątek o 18:00 hymn narodowy.
Może i nie masz ani jednej porządnej sieci metra, ale k o c h a m   C i ę   P o l s k o !




A teraz wybaczcie, ale nie mogę się powstrzymać żeby nie wrzucić Wam przepisu na bardzo nie polski obiad.;)
(a przy okazji mój ulubiony, który znalazłam kiedyś w magazynie In Style!)
Piersi z kurczaka z wędzonym łososiem i dodatkiem koziego sera.

Potrzebne Wam będzie (na dwie osoby):

4 x filet z piersi z kurczaka
4 x plaster wędzonego łososia
Opakowanie koziego sera


na sos:
garść pietruszki
sok z połówki cytryny
oleju ,,na oko'' - ja użyłam lnianego



Najpierw trzeba podsmażyć filety z kurczaka. Można w zamian wrzucić na je na 10min. do piekarnika w rękawie do pieczenia. - Drugie rozwiązanie jest zdecydowanie zdrowsze.

W tym czasie przygotowujemy sos. Wszyscy lubimy sobie życie ułatwiać, więc wrzucamy wszystkie składniki do miksera. Można też posiekać pietruszkę i ręcznie (byle dobrze!) wymieszać z sokiem z cytryny i olejem.

Na blaszce/ na naczyniu żaroodpornym kładziemy plastry łososia, smarujemy je kozim serkiem i kładziemy na to pierś z kurczaka. Wszystko zawijamy w małe paczuszki.


Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180stopni. Pieczemy tak długo, aż łosoś się przyrumieni.




Smacznego! 






XOXO

1 komentarz:

  1. Powiem, że miło mnie zaskoczyłaś. Wchodząc na bloga nie tego się spodziewałam. Powiem szczerze raczej oczekiwałam kolejnego bloga jaki ten świat jest 'zuy' i ludzie ciągle ranią, coś w ten deseń. Wchodzę i widzę luźne rozważania o tych rzeczach, których zwykle się nie zauważa i pyszne jedzenie, czyli to co czarodzieje lubią najbardziej. :)
    Jeśli chodzi o patriotyzm mamy raczej zbliżone poglądy. Choć osobiście dodałabym jeden minus: flagi z Tyskiego =.=". Jest dla mnie niepojęte, że ludzie są w stanie kupić x piw za około 20zł dla flagi z wielkim logo w/w piwa, a nie potrafią 3 maja lub 11 listopada najzwyklejszej biało-czerwonej chorągiewki.
    Jeśli chodzi o przepisy... wygląda pysznie, ale czasu brak. Chociaż ten koktajl chętnie wypróbuję. :)
    ///
    Milion pierwsza rzecz? Oby nie ostatnia i dociągnięta do końca. :)
    Pozdrawiam, Jenny.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...